Vstup pouze pro odborníky

Vstupujete na stránky, které jsou určeny odborníkům ve smyslu § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, v platném znění. Prohlašuji, že jsem se seznámil/a s definicí odborník dle § 2a zákona č. 40/1995 Sb. a že jsem odborníkem ve smyslu této definice. Potvrzuji, že jsem se seznámil s riziky, jimž se jiná osoba než odborník, vystavuje, pokud vstoupí na stránky určené převážně pro odborníky.

Doporučení pro praxi - Kojenecká výživa

Nový edukační materiál z cyklu Edice OSPDL zabývající se Kojeneckou výživou prakticky. Materiál by měl v ordinacích sloužit jako stručný přehled nejdůležitějších informací z oblasti kojenecké výživy a s ní související problematiky. 

Materiál obsahuje celkem tři kapitoly.

První kapitolou - Výživa kojenců a batolat, praktické rady Vás provede MUDr. Alena Šebková, která se zde zabývá důležitostí rané výživy. 

Základem je bezesporu kojení, kde edukace a podpora PLDD svou významnou roli hrát začíná, a pokračuje přes všechny momenty správně načasovaného zavádění příkrmů, pravidelnosti, vedení ke společnému stolování – a to vždy s citlivým, ale racionálním přístupem lékaře k rodině a rodiny k dítěti. Jen tak bude fungovat prevence pozdějších problémů s příjmem potravy, a především prevence mnohých civilizačních chorob.“

Formou praktických rad rekapituluje doporučení pro výživu kojenců a batolat, přibližuje téma diferenciální diagnostiky kojenecké koliky a bolestí břicha, a dále se věnuje problematice neprospívání.

Druhou kapitolu zpracovala MUDr. Pavla Hromádková a je věnována Diferenciální diagnostice kojenecké koliky a bolestí břicha. Kapitola se hlouběji zabývá příčinami kojeneckých kolik - např. ABKM (alergie na bílkovinu kravského mléka), GERD (gastroezofageální refluxní onemocnění) nebo jinými. Také se zde dozvíte, jak správně provádět diferenciální diagnostiku bolesti břicha, která není vždy úplně snadná. 

V poslední kapitole se MUDr. Natália Szitányi věnuje tématu Neprospívání (failure to thrive – FTT). Neprospívání dětí je syndrom, který vyžaduje včasnou diferenciální diagnostiku, o které se blíže dozvíte v této kapitole. Zejména neprospívání kojenců a batolat má často neorganickou příčinu a v jeho řešení má praktický pediatr nesporné místo. Dále se téma zabývá i možnostmi dostatečné nutriční podpory neprospívajících dětí, včetně enterální výživy, na kterou se často v praktické pediatrii zapomíná.


MATERIÁL JE URČEN POUZE PRO ODBORNOU VĚŘEJNOST – NENÍ URČEN PRO PACIENTY, ANI ŠIROKOU VEŘEJNOST.01/2022. BF312644

Ke stažení
PDF
DOPORUČENÍ PRO PRAXI – KOJENECKÁ VÝŽIVA1.89 MB
Odběr novinek Nutricia Odběr novinek

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů.

Napište nám