Vstup pouze pro odborníky

Tyto internetové stránky obsahují informace, které jsou určeny výhradně odborníkům ve zdravotnictví. Potvrzuji, že jsem odborníkem ve zdravotnictví.

Péče o onkologického pacienta: proč je výživa důležitá?

Dobrý nutriční stav je klíčovým faktorem ovlivňujícím odpověď na onkologickou léčbu, míru komplikací a kvalitu života pacienta. Nutriční podpora by měla být neoddělitelnou součástí péče o onkologického pacienta.1

Prevalence malnutrice u onkologických pacientů1

Následky malnutrice u onkologických pacientů1

Výhody nutriční podpory u onkologických pacientů1

Doporučení ESPEN pro onkologické pacienty:2

  • všichni onkologičtí pacienti by měli být pravidelně vyšetřeni na výskyt anebo riziko podvýživy
  • podvýživa a ztráta svalové hmoty jsou u onkologických pacientů časté a mají negativní vliv na klinický výsledek
  • zvýšený příjem bílkovin podporuje anabolismus svalové hmoty
  • doporučuje se doplnit stravu o přípravky klinické výživy k popíjení s vysokým obsahem bílkovin a energie
  • doporučená denní dávka bílkovin pro onkologické pacienty je 1,0 až 1,5 g/kg/den
  • doporučená denní dávka energie se pohybuje mezi 25 a 30 kcal/kg/den

Další informace a materiály pro praxi:

Další informace a materiály pro praxi naleznete také na stránkách České onkologické společnosti

Dotazník hodnocení nutričního rizika PSNPO


Zdroje:

1. MNI - Cancer care, why nutrition matters (infographic)
2. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients

Odběr novinek Nutricia Odběr novinek

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů.

Napište nám

Odesláním vyplněného formuláře berete na vědomí, že Vámi poskytnuté osobní údaje budou zpracovány v nezbytném rozsahu pro účely zodpovězení Vašeho dotazu. Bližší informace o zpracování osobních údajů jsou k dispozici na našich webových stránkách.