Vstup pouze pro odborníky

Vstupujete na stránky, které jsou určeny odborníkům ve smyslu § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, v platném znění. Prohlašuji, že jsem se seznámil/a s definicí odborník dle § 2a zákona č. 40/1995 Sb. a že jsem odborníkem ve smyslu této definice. Potvrzuji, že jsem se seznámil s riziky, jimž se jiná osoba než odborník, vystavuje, pokud vstoupí na stránky určené převážně pro odborníky.

Vaříme s Nutricia dětem

Recepty 3 běžných jídel s Fortini jako alternativa pro děti, kterým byla předepsána nebo doporučena enterální výživa.

Výživa hraje v lidském životě důležitou roli a u dětí to platí dvojnásob. Nejenže potřebují energii pro své každodenní aktivity, pohyb, hru, učení, ale zároveň potřebují oproti dospělým energii také na svůj růst a vývoj. Aby správně rostly a vyvíjely se, potřebují vyváženou stravu, která jim dodá všechny potřebné makroživiny (tzn. Cukry, tuky a bílkoviny), minerály a vitamíny ve správném poměru odpovídajícímu jejich věku. Období dětství se vyznačuje velmi intenzivním růstem a vývojem organismu, a pokud není zajištěna dostatečná a vyvážená strava, může to vést k neprospívání dítěte negativnímu vlivu na vývoj imunitního systému, na vývoj funkcí mozku, na rozvoj intelektu, sociálních dovedností a emocí nebo ke zvýšené nemocnosti a výskytu infekcí. Některé děti mají navíc specifické výživové nároky a potřebují větší množství energie než jejich vrstevníci. Většinou se jedná o děti, které trpí nechutenstvím (např. V důsledku respiračních nebo jiných akutních onemocnění), mají nějaké chronické onemocnění zvyšující energetické nároky metabolismu, trpí poruchou trávení nebo vstřebávání, bolestí při příjmu potravy nebo z nějakých příčin neprospívají.

Pokud není možné dodat potřebnou energii Vašemu dítěti pomocí běžné stravy, můžete po konzultaci s pediatrem či jiným ošetřujícím lékařem Vašeho dítěte dodat chybějící energii pomocí vysokoenergetických přípravků tzv. enterální výživy. Tyto přípravky jsou nutričně kompletní, tedy obsahují všechny potřebné živiny, které Vaše dítě ve svém věku potřebuje. K dostání jsou ve více variantách a množství oblíbených dětských příchutí, ze kterých si tu svou určitě vybere i Vaše dítě. Přípravky dětské enterální výživy je možné konzumovat buď samostatně po malých dávkách nebo jejich zpravidla neutrální příchuť přidat do běžných pokrmů. Přidáním enterální výživy do běžného pokrmu se zvýší jeho energetická hodnota a zároveň působí pro dítě velmi přirozeně.

Ve 3 videích paní doktorka Vagáňová, pediatrička z II. Dětské kliniky SZU Dětské fakultní nemocnice s poliklinikou v Banské Bystrici na jednoduchých receptech ukazuje, jak lze enterální výživu přidat do běžných pokrmů.

Odběr novinek Nutricia Odběr novinek

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů.

Napište nám